Zoekmachine optimalisatie

JOUW WEBSITE BOVENAAN  GOOGLE

Zoekmachine optimalisatie of SEO (Search Engine Optimization) 

Trek meer bezoekers naar jouw site dankzij de SEO specialisten van Webdesignvoorzelfstandigen!

Meer zichtbaarheid en bekendheid

Meer website bezoekers

Meer klanten

zoekmachine optimalisatie met resultaten

Wat is zoekmachine optimalisatie of SEO?

SEO is de afkorting van search engine optimization of zoekmachine optimalisatie.

Deze term wordt gebruikt om alle activiteiten te groeperen in webdesign die bedoeld zijn om een website of webshop hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine. 

Om organische resultaten te behalen die zo sterk als mogelijk zijn – en dus om de vindbaarheid van je website te verbeteren – moeten er verschillende werkzaamheden op het gebied van zoekmachine optimalisatie gebeuren. 

Google gebruikt namelijk honderden variabelen in hun algoritme om te bepalen welke rangschikking elke website krijgt. Deze variabelen zijn jammer genoeg niet publiekelijk gekend, maar door middel van analyses is er een duidelijk beeld over de belangrijkste elementen om een goede rangschikking te bekomen.

Zoekmachine optimalisatie uitgelegd in 3 minuten

Zoekmachine optimalisatie door Webdesignvoorzelfstandigen

Gratis website scan

an de hand van een gratis analyse van je website worden je huidige resultaten in kaart gebracht en een overzicht gemaakt van de verbeterpunten . Nadien wordt er een offerte op maat worden opgesteld.

Strategisch plan

Op basis van de gratis website scan en een analyse van je concurrentie wordt er gekeken naar de juiste sleutelwoorden die extra bezoekers aantrekken en de beste manier om backlinks te krijgen.

Implementatie

Voor elk relevant sleutelwoord wordt er een pagina gemaakt. Deze pagina wordt geoptimaliseerd qua inhoud, snelheid (voor gsm en laptop) en technische instellingen (headings, meta-tags, anchor text etc)

Opvolging

Na de implementatie van de zoekmachine optimalisatie worden de resultaten voor alle gekozen sleutelwoorden in de gaten gehouden en sturen we bij met bijkomende interventies waar nodig.

Wat kost zoekmachine optimalisatie ?

De kostprijs van zoekmachine optimalisatie of SEO worden voornamelijk bepaald door:

 • De grootte en complexiteit van uw website
 • De hoeveelheid werk die nodig is om uw prestaties te verbeteren
 • Hoeveel concurrentie er is voor de zoekwoorden waarvoor u wilt ranken
 • De huidige resultaten van je website in de zoekmachines

Een eenmalig SEO-audit, waarbij de huidige prestaties van uw website worden geanalyseerd en verbeteringsmogelijkheden worden aangegeven, begint vaak vanaf €500 en loopt op tot enkele duizenden euro’s. 

Om onnodige kosten te vermijden en meteen een helder beeld te scheppen van de mogelijkheden en kosten, hanteren wij de unieke aanpak om een gratis seo-scan van je website aan te bieden! Vraag deze aan via ons contactformulier

Wat houdt zoekmachine optimalisatie in?

Om de zoekresultaten van je website of webshop te verbeteren worden er verschillende SEO-technieken gebruikt.

Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste technieken die toegepast kunnen worden.

1) On-page optimalisatie

Dit zijn technieken die worden toegepast op de website zelf, zoals het optimaliseren van titels, meta-descriptions, header tags, interne linking, en het toevoegen van ALT tags bij afbeeldingen.

2) Inhoud optimalisatie

zoekmachine optimalisatie

Door waardevolle en relevante inhoud te creëeren die aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker verbeteren je zoekresultaten. Dit helpt zoekmachines immers om te begrijpen waar de inhoud van de website over gaat.

3) Technische SEO

Responsief ontwerp

Dit betreft het verbeteren van de technische aspecten van de website, zoals de laadsnelheid, responsief ontwerp, en de structuur van de website.

4) Linkbuilding

linkbuilding

Door middel van verschillende technieken verhogen we het aantal relevante en kwalitatieve backlinks van andere websites naar uw website.

Zoekmachines beschouwen een website met veel relevante backlinks als een website met veel autoriteit en zullen deze websites eerder in de zoekresultaten weergeven.

5) Analyse & Opvolging

zoekmachine optimalisatie

Dit betreft het meten van de prestaties van de website met behulp van analyse-tools zoals Google Analytics en het monitoren van de posities in zoekmachines.

6) Lokale SEO

Responsief ontwerp

Het optimaliseren van de website voor lokale zoektermen en het verbeteren van de zichtbaarheid van de website in lokale zoekresultaten.

Veelgestelde vragen over zoekmachine optimalisatie

Wat is zoekmachine optimalisatie of SEO?

Zoekmachine optimalisatie, ook wel bekend als SEO, is het proces van het verbeteren van de online zichtbaarheid van een website in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo.

Dit wordt gedaan door middel van het optimaliseren van de inhoud en techniek van de website, en door het verkrijgen van relevante en kwalitatieve backlinks van andere websites. Door dit proces te doen, wordt de website beter begrepen door zoekmachines, waardoor de website eerder in de zoekresultaten wordt getoond.

Wat is de prijs voor zoekmachine optimalisatie?

De kosten voor zoekmachine optimalisatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. De grootte en complexiteit van een website, hoeveel werk er nodig is om de prestaties te verbeteren, en de hoeveelheid concurrentie voor specifieke zoekwoorden zijn allemaal factoren die de kosten kunnen beïnvloeden.

Een eenmalige SEO-audit, waarbij de huidige prestaties van de website worden geanalyseerd en verbeteringsmogelijkheden worden aangegeven, kan bijvoorbeeld al verschillen in kosten.

Voor een complete SEO-campagne, waarbij on-page en off-page optimalisatie wordt uitgevoerd en maandelijks rapporten worden geleverd, kan het kostenplaatje variëren van een paar honderd tot enkele duizenden euro’s per maand.

Houd er wel rekening mee dat zoekmachine optimalisatie is een continue proces en je zult continu moeten blijven investeren om een goede posities te behouden.

Hoe lang duurt het voordat SEO-resultaten zichtbaar zijn?

Het hangt af van verschillende factoren, zoals de huidige staat van de website, de concurrentie in de markt, en de hoeveelheid werk die nodig is om de prestaties te verbeteren.

Sommige verbeteringen kunnen binnen enkele weken zichtbaar zijn, terwijl andere verbeteringen enkele maanden of zelfs langer kunnen duren. Bovendien duurt het meestal even alvorens zoekmachine resultaten zichtbaar zijn (vaak een maand of langer).

Het is belangrijk om realistisch te blijven en te begrijpen dat SEO een continu proces is.

Kan ik zelf SEO doen of moet ik een professional inhuren?

Hoewel het mogelijk is om zelf SEO te doen, is het vaak een beter idee om een professional in te huren.

Zoekmachine optimalisatie is een complex proces dat veel tijd en kennis vereist. Een professionele SEO-specialist heeft de kennis en ervaring om de prestaties van uw website te verbeteren en om te gaan met veranderende zoekmachine-richtlijnen.

Daarnaast zal een professionele SEO-specialist in staat zijn om efficiëntere en effectievere methoden toe te passen dan een onervaren persoon.

Hoe weet ik of mijn SEO-campagne succesvol is?

Er zijn een aantal manieren om te meten of uw SEO-campagne succesvol is.

Een van de belangrijkste manieren is door het bijhouden van uw zoekmachine posities voor relevante zoekwoorden. Als uw website hoger in de zoekresultaten wordt weergeven voor deze zoekwoorden, betekent dit dat uw SEO-campagne succesvol is.

Daarnaast kan ook de verkeersanalyse van de website geanalyseerd worden, als de verkeersstijgingen zijn gerelateerd aan SEO-inspanningen is dat een goed teken dat je campagne succesvol is.

U kunt ook kijken naar indicatoren zoals het aantal bezoekers, het aantal terugkerende bezoekers, de tijdsduur op de website en de bounce rate om de gebruikersbetrokkenheid te meten.

Een andere manier om de effectiviteit van uw SEO-campagne te meten is door te kijken naar de conversie-percentages. Als uw website meer conversies genereert, zoals aanvragen voor een offerte of verkopen van producten, betekent dit dat uw SEO-campagne succesvol is.

Tot slot is het ook belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen in zoekmachine algoritmen en de richtlijnen. Zoekmachine algoritmen veranderen regelmatig, en een succesvolle SEO-campagne moet aan deze veranderingen aanpassen.

 

Wat zijn de belangrijkste factoren om een hogere rangschikking in de zoekmachines te bekomen?

De volledige lijst van factoren die de rangschikking op Google bepalen is geheim. Echter is er wel een heel sterk vermoeden dat de volgende elementen cruciaal zijn om je website te laten scoren in zoekmachines:

 • Relevante en kwalitatieve inhoud: Google geeft de voorkeur aan websites die relevante, unieke en waardevolle inhoud bieden voor de zoekopdracht van de gebruiker. Dit betekent dat uw inhoud moet aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker en dat uw inhoud regelmatig moet worden bijgewerkt.
 • Keywords: Het is belangrijk dat uw website de juiste zoekwoorden bevat die aansluiten bij de zoekopdracht van de gebruiker. Dit betekent dat uw inhoud moet worden geoptimaliseerd voor deze zoekwoorden, zodat zoekmachines uw website kunnen begrijpen en gerangschikken voor relevante zoekopdrachten.
 • Backlinks: Backlinks zijn links van andere websites naar uw website. Google beschouwt een website met veel relevante backlinks als een website met veel autoriteit en zal deze websites eerder in de zoekresultaten weergeven.
 • Techniek: De techniek van uw website, zoals de laadsnelheid, mobile-responsiveness, en de structuur van de website, kan ook van invloed zijn op uw zoekmachine posities. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die technisch geoptimaliseerd zijn en gemakkelijk te crawlen zijn.
 • User Experience (UX): Google begint steeds meer te letten op de gebruikerservaring als het gaat om de posities van een website. Als een website een goede gebruikerservaring biedt, zoals een gemakkelijk te navigeren structuur, duidelijke calls-to-action, en een snelle laadsnelheid, zal dit leiden tot betere posities in de zoekresultaten.
 • Local SEO: Als uw bedrijf een lokale focus heeft, is het belangrijk om uw website te optimaliseren voor lokale zoektermen en zorgen dat uw bedrijf op de juiste manier geverifieerd is in Google My Business.
 • Social Signals: Social media is steeds meer een belangrijke factor voor zoekmachine optimalisatie. Google begint social media signalen te gebruiken, zoals aantal shares, likes en reviews, om de kwaliteit van een website te bepalen. Denk daarom ook aan social media marketing voor je onderneming.

Houd wel in gedachten dat Google algoritme continu veranderd en er zijn honderden factoren die meewegen in de beoordeling van een website. Dit betekend dat deze lijst niet compleet is en dat de belangrijkheid van deze factoren kan veranderen. Bovendien, is het belangrijk om te realiseren dat Google geen preciese lijst heeft gepubliceerd met ranking factoren, en zoekmachine optimalisatie experts baseren zich op jarenlange ervaring en experimenten om deze lijst samen te stellen.

Het wordt dus afgeraden om alleen te focussen op de bovenstaande factoren, maar in plaats daarvan een bredere benadering te hebben voor zoekmachine optimalisatie.